Orchideacsodák

Menü

Amit kínálunk

Névnapok

02.04.Csenge, Ráhel
02.05.Ágota, Ingrid
02.06.Dóra, Dorottya
02.07.Rómeó, Tódor
02.08.Aranka
02.09.Abigél, Alex
02.10.Elvira
Hirdetes

Közösség

Blokkos orchidea átültetése és szaporítása


Seidenfadenia mitrataAz epifita orchideák speciális gyökereikkel a természetben fákon, bokrokon, sziklákon kapaszkodnak meg, melyet kultúrában általában parafa blokkal, ritkább esetben szőlőtőkével vagy egyéb fafajtákkal helyettesítünk.

Amikor a növény már teljesen átfonja gyökereivel a tartó fáját, ideje átültetni és ezzel egyidejűleg esetleg szaporítani. A hazánkban élő növényekhez hasonlóan, az orchideák ideális átültetési időszaka is a tavasz. Azonban ha az orchidea éppen virágzik, várjuk meg az elvirágzást, és csak utána ültessük át

A parafára rögzített orchidea átültetéshez szükséges eszközök:

- parafa blokk
- Sphagnum moha
- drót
- fertőtlenített vágóeszköz

Az átültetés folyamatát egy Seidenfadenia mitrata orchideán mutatjuk be. Ez az Ázsiából származó orchidea rendhagyó módon nem parafa blokkra, hanem lyukacsos műanyagra van kötözve.

A műanyagot óvatosan szétvágjuk a gyökerek körül, figyelve arra, hogy ne törjük meg a gyökereket. Ha parafára ültetett orchideánk van, akkor a parafát kell darabokban óvatosan lefejteni a gyökerek körül, illetve a gyökereket nagyon óvatos mozgatással felfejteni a blokk felszínéről. Az elhalt gyökereket és leveleket ezután távolítsuk el.
 

Miután a gyökerek kiszabadultak eddigi közegükből, és az orchideát szét szeretnénk választani, vizsgáljuk meg a tövet, mely részeknél lehet könnyen megoldani az elmetszést. Ha megtaláltuk a legmegfelelőbb helye(ke)t, akkor egy fertőtlenített éles késsel vagy ollóval óvatosan vágjuk szét a tövet. (Szerencsésebb esetben az orchidea már magától is több tőre esik szét.)

A fertőtlenítés legegyszerűbb módja, ha nyílt lángba tartjuk az eszközöket. A fertőtlenítés azért fontos, hogy ha esetleg több orchidea átültetését végezzük egymás után, az esetleges betegségeket ne vigyük át az egyik orchideáról a másikra a vágóeszköz segítségével.

Vágóeszköz fertőtlenítése

Blokkos orchidea tőosztása

A vágás sebhelyét kezeljük fertőtlenítő hatású faszénporral, vagy ennek hiányában várjuk meg, amíg beheged, beszárad. Általában a beszáradás is elég, így ha nem jutsz hozzá fertőtlenítő szerhez, akkor sem kell az orchidea épségéért aggódni.

Amennyiben az orchidea gyökerei egymáshoz nőttek, és emiatt problémás a tövek szétválasztása, az ujjainkkal nagyon óvatosan próbáljuk szétválasztani a gyökereket. Ezt óvatos ellentétes mozgatással, vagy a két gyökér közé benyúlt ujjunk óvatos húzogatásával érhetjük el.

Orchidea gyökereinek szétválasztása

Ezt a nagy orchideát négy különálló tőre tudjuk szétválasztani.

Négy orchidea tő

A tövek szétválasztása után vegyük elő a parafa blokkot és készítsünk rá akasztót egy erősebb drótból.

Parafa blokk kampóval

Helyezzük rá a parafa blokkra a növényt. Mindig próbáljuk úgy elhelyezni az orchideát, hogy a növésirányának megfelelően a legtöbb szabad helyet biztosítsuk a blokkon.

orchidea ráhelyezése a blokkra

Ha szükséges, akkor a gyökereihez tegyünk Sphagnum mohát. A Sphagnum előnyös tulajdonsága, hogy sokáig tartja a vizet, miközben hagyja a gyökereket szellőzni. Tehát ha az orchidea igényli az állandó nedvességet, illetve ha lakásunk szárazabb klímájú vagy ritkábban van időnk a növény locsolására, a Sphagnum moha megkönnyíti a gondozást.Az orchidea gyökereit és a mohát ezután rögzítsük. A rögzítésre használhatunk vékony drótot, vékony horgászzsinórt vagy harisnyadarabot is. Jelen esetben egyik sem állt rendelkezésre, így hímzőfonállal pótoltuk, de ennek hátránya, hogy kb. fél év alatt elszakad.

Átültetett blokkos orchidea

Ennyi volt az egész, és lett négy tő szép orchideánk!

Tisztelt Látogató! Szeretnénk tájékoztatni, hogy webáruházunk felhasználói élményének fokozása érdekében sütiket alkalmazunk. Webáruházunk használatával ön ezen tájékoztatásunkat tudomásul veszi.