Orchideacsodák

Menü

Amit kínálunk

Névnapok

02.04.Csenge, Ráhel
02.05.Ágota, Ingrid
02.06.Dóra, Dorottya
02.07.Rómeó, Tódor
02.08.Aranka
02.09.Abigél, Alex
02.10.Elvira
Hirdetes

Közösség

Az orchideák kártevői és betegségei


Az orchideák kártevőit és betegségeit Dr. Némethy Zsuzsanna ny. egyetemi adjunktus, a www.novenydoktor.hu növényvédelmi szaktanácsadója mutatja be:

ÁLLATI KÁRTEVŐK
Orhidea féléknek számos állati kártevője ismert, ezek többsége sokféle más dísznövényt is képes és szokott fertőzni.

Pajzstetvek
Apró, 1-2 milliméter méretű állatok, valamennyi faja növények nedvét szivogatja, azzal táplálkozik. Szívás hatására a levelek torzulnak, erős fertőzés hatására elhalnak. Szobai körülmények között évente több nemzedékük fejlődik, nagyon szapora állatok. Ragadós mézharmatot választanak ki, ennek ragyogása a növény felületén vagy a padlóra lecsöpögve figyelemfelkeltő. Fiatal lárváik mozognak a növényen és terjesztik a kártevőt. Szobai légáram is átmozgathatja a szomszédos növényekre. A kifejlett pajzstetvek általában már nem mozognak. A viaszos pajzstetveknél fehéres vattaszerű viaszbevonat képződik a hátukon, erről lehet felismerni. A teknős pajzstetveknél különböző színű kemény pajzs védi a növényre tapadt állatokat.

Viaszos vándor pajzstetvek
                                                                                          Viaszos vándor pajzstetvek

Teknős pajzstetű lárva és kifejlett egyede
                                                                                       Teknős pajzstetű lárva és kifejlett egyede


Megbújó, növényi zugokban élő egyedei miatt nehéz kiírtásuk, általában 3-5-szöri permetezés ad csak megfelelő eredményt. Rejtőzködő egyedei miatt kielégítő ölő hatást a felszívódó rovarölő szerek adnak: például Actara, Mospilan. Érdemes a permetezések előtt a pajzsokat puha kefével a növényről elmozgatni és langyos vízzel lezuhanyozni. Ezzel elősegítjük, hogy a rovarölőszerek közvetlen kapcsolatba kerüljenek az állattal, és ölő hatásukat ki tudják fejteni.


Tripszek
Parányi, 1mm körüli, megnyúlt, hengeres testű állatok, a kifejlett egyedeknek 2 pár szárnyuk van. Szívó kártevők, szivogatásuk nyomán a leveleken, zöld növényi részeken alig látható méretű ezüstös színű, szabálytalan alakú elszíneződés képződik. A megtámadott bimbók és virágok torzulnak. Fejlődésük során több lárva-alak váltja egymást, melyek nem rendelkeznek szárnyakkal. Gyakran a szár tövi részénél a talajba húzódva élnek hosszabb-rövidebb ideig, ezek az egyedek a permetezéseket túlélik, és a növényre visszatelepedve újra felszaporodnak.

Kémiai védekezés csak többszöri (3-4 x) ismétléssel lehet eredményes. A szabadforgalmú rovarölő szerek közül a Mospilan, Decis, Match és Actara hatásosak ellene.


                                                                                       Nyugati virágtripsz különböző alakjai


Takácsatkák
Szabadföldön és lakásban egyaránt élő és károsító takácsatka szintén apró, szabadszemmel alig látható, 4 pár lábú (pókszerű) rovar, a levelek hátoldalán él, gyakran pókhálószerű szövedéket képez. Szívó szájszervű kártevő, a növények hajtásvégi, legfiatalabb leveleit kedveli, azokon szokott tömegesen felszaporodni. Nagyszámú szivogatása nyomán a levelek ezüstös színűek lesznek, majd sárgulnak, végül barnán elhalnak. Csak meleg és száraz levegőjű lakásban szokott felszaporodni.

Gyakran elegendő az atkás levelek nedves ruhával történő letörlése, majd később a levelek hátoldalának napközbeni vízzel végzett finom permetezése. Ellenük csak a speciális atkaölő szerek hatásosak: Floramite, Flumite, Nissorun, Sanmite, Omite.


                                                                                Kétfoltos takácsatka tojások és kifejlett egyedek


Levéltetvek
Elsősorban a vékony levelű orhidea fajokat szokták fertőzni, azok zsenge, fiatal levelein szaporodnak fel. Szívó káretevők, évente sok nemzedékük fejlődik, lakásban folyamatosan szaporodnak, a leveleket szivogatva azokon torzulások, apró elhalások jelennek meg. Mézharmatot választanak ki, melyre előszeretettel telepednek a mézharmattal táplálkozó hangyák.

Levéltetvek ellen ható rovarölő szerek: Biola, Bioplant Flora, Vectafid-A, Biosect, Talstar, Karate, Decis, Teppeki, Chess, Pirimor, Actara, Mospilan

Levéltetű
                                                                                                                    Levéltetű


Csigák
Mind a házas- mind a házatlan csigák rágásukkal károsíthatják az orhideákat is. A csigák a folyamatosan nedves, vizes helyeket kedvelik, oda húzódnak. Éjjel aktívak, nappal gyakran nem lehet megtalálni őket, mivel a talajba, vagy a speciális orhidea termesztő közegbe bújva rejtőzködnek. A metaldehid hatóanyag tartalmú csigaölő szerek pusztítják, de lakásban nem alkamazhatóak. Cserepes orhideáknál meg kell találni a csigákat és mechanikai úton elpusztítani. Szabadba kihelyezett orhideáknál a cserepek körül kiszórt nedvességelvonó szerek is hatásosak: ezeken (mészpor, por alakú műtrágya) átmászó állatok a vízelvonás következtében elpusztulnak.


                                                                                   Házatlan csiga orhidea levélrágása közben


ORCHIDEÁK BETEGSÉGEI

Vírusos betegségek
Legnagyobb jelentőséggel a vírusok okozta betegségek bírnak. A növényi vírusok igen apró, a növények sejtjeiben élő parazita, a növények anyagcseréjén élősködő szervezetek, melyek a növény minden részébe széterjednek, előfordulnak. A már fertőződött növények életük végéig vírusfertőzöttek maradnak, nem gyógyíthatók. A fertőzött növények utódai, szaporulatai is vírusfertőzöttek.

A vírusok terjedésének számos módja ismert: terjesztik a levéltetvek, pajzstetvek, terjeszti a vírusfertőzött virágból származó virágpor is. A fertőzött termesztő közeg, cserép, vagy a fertőzött növényről lecsurgó öntözővíz is fertőzési forrás lehet. Leggyakrabban az ápolási munkák során a vágóeszközzel terjeszti az ember: a késre vagy ollóra tapadt növényi nedvben található vírusrészecskék a következő növény vágási felületén a sebzett sejtekbe kerülnek, megfertőzik a növényt. A vírusfertőzött növényből szaporított utódok is mind vírusosak lesznek. A vírusfertőzött növény virágpora is terjeszti a vírust, ezért beporzásnál a porzó növény egészségi állapotát is figyelni ajánlott.

Védekezés alapja a megelőzés!  Győződjünk meg az újonnan beszerzett orhideáknál annak víusmentességéről, erről a növényi útlevél (növényegészségügyi bizonyítvány) tanuskodik. Ápolási munkáknál a vágó eszközöket folyamatosan fertőtlenítsük a háztartási célra forgalmazott Hypo 1:5 arányban vízzel hígított oldatában 1-2 perces áztatással. A fém eszközöket alkoholba mártással és ezt követő leégetésével is eredményesen lehet fertőtleníteni. A műanyag cserepek, tálcák tisztán tartását hypós oldattal végzett lemosással biztosíthatjuk. A fakéreg darabokon megtapadó beteg növényi részekkel együtt a vírusrészecskék is eredményesen elpusztíthatók 90-100 Celsius fokon tartva sütőben 30 perces hőkezeléssel. A hatékonyságot fokozza a magas páratartalom, a vízgőz. Az ajánlottnál magasabb hőmérséklet már károsítja a fakérget, ezért annak alkalmazása nem ajánlott.

Ápolási munkáknál kézre kerülő növényi nedvvel is terjeszthetők a vírusok sebzések esetén. Megelőzés képpen mossuk meg alaposan kezünket hagyományos szappannal (lehetőleg mosószappan) a növények gondozása során.    

A vírusfertőzést általában jellegzetes tünetekről lehet felismerni. A mozaikosságnál a zöld alapszíntől eltérő sárgászöld szabálytalan elszíneződés figyelhető meg. A sárgás színű vonalas vagy gyűrű alakú rajzolatok később barna színűre váltanak. A vastag levelű Phalaenopsis fajoknál a rajzolatok a levél husába besüllyedőek. A virágokon is jelenkezhet elváltozás: a fajtára jellemző szín megváltozik, az alapszíntől eltérő árnyalatú rajzolatok, foltok fejlődnek a virágszirmokon (színtörés).


                                                                                       Sárga mozaik a leveleken                                                                           Besüppedő gyűrű alakú nekrotikus (barna) foltok

                                                                                Vírusfertőzés okozta színtörés (tarkaság) tünetei

A vírusbetegség felismerését nehezíti, hogy a tünetek kifejlődését befolyásolja a hőmérséklet és a növény kondiciója is. Magas, 25 Celsius fok feletti hőmérsékleten a tünetek elhalványodnak, eltünnek, és az életerős, optimális körülmények között tartott növényeken is a vírustünetek halványak, alig észlelhetők. Tünetek alapján a kórokozó vírus azonosítása nem lehetséges. A vírusfertőzés ténye csak laboratóriumi vizsgálattal állapítható meg. Speciális, növényi vírusok antiszérumaival rendelkező laboratóriumok végzik a vírusok meghatározását.

A termesztett orhideákat fertőző gyakori vírusok és terjedési módjuk:

Csak orhideákat fertőző vírusok:

Odontoglossum ringspot virus (ORSV)        vágóeszközzel, szaporító anyaggal
Cymbidium mosaic virus  (CyMV)               vágóeszközzel, szaporító anyaggal
Orchid fleck virus (OFV)                             szaporító anyaggal

Számos termesztett és kúltúrnövényt fertőző vírus:

Tomato spotted wilt virus (TWSV)               tripszekkel, szaporító anyaggal    


Baktériumos betegségek
A növényeket fertőző baktériumokra jellemző, hogy vizes, nedves körülmények között szaporodnak, fertőznek. Ahol a növények tartását, gondozását nem szakszerűen végzik és a kórokozó a növényállományba bekerül, súlyos pusztulást okoz. A növényt fertőző baktériumok egysejtűek, fénymikroszkóppal vizsgálhatók, csillangókkal (nyúlványokkal) rendelkeznek, ezek segítségével vízben mozognak, aktív helyváltoztatásra képesek. Ez magyarázza, hogy létfeltételük a vizes környezet. Az ápolás során lecsorgó vízzel is továbbterjednek. Tüneteik: általában vizenyős, megpuhuló foltok, melyek gyorsan nőnek, terjednek, a foltok végül barnák lesznek, majd megbarnulnak, elfeketednek. Gyakori, hogy sebzéseknél indul el a fertőzés. A Pseudomonas fajok apróbb levélfoltosságot, míg az Erwinia baktérium fajok rothadásokat okoznak. Baktériumok ellen a jelenleg forgalomban lévő növényvédő szerek közül valamennyi réztartalmú szer hatásos. A rézszulfát, rézoxiklorid és rézhidroxid hatóanyagúak közül a növényekre legkevésbé toxikus rézhidroxid hatóanyagú Champion és Kocide felhasználása javasolt. A réztartalmú szerek a baktériumok továbbterjedését megakadályozzák, de a beteg növényi részeket nem gyógyítják meg, a növénybe kerülő kórokozó felszaporodását, belső kártételét megakadályozni nem tudják.. Baktériumos betegség esetén a növényt a szokottnál lényegesen szárazabb körülmény közé kell helyezni a rézhidroxidos permetezés illetve beöntözés mellett. Ajánlott a növény átültetése új, még nem használt termesztő közegbe.


                                                                                     Erwíniás levél- és szártőrothadás


                                                                                       Pszeudomónászos levélfoltosság

Gombás levéltosságok is előfordulnak az orhideák levelein. Ezek mérete, alakja, színe különböző. Általában nem okozzák a növények pusztulását, de lenyengítik őket. A levelek 2-3 alkalommal, heti gyakorisággal végzett permetezésével lombjuk mentesíthető.

Foltbetegségek ellen ható gombaölő szerek: Amistar, Dithane, Kocide, Champion.


                                                                                              Fillosztiktás levélfoltosság


                                                                                                   Cerkospórás levélfoltosság


Botrítiszes virágszirom foltosság
Tartósan magas páratartalomnál tartott növényeknél, ha a virágra kicsapódnak a vízcseppek, gyakori a botrítiszes sziromlevél foltosság megjelenése. A szirmokon 1-2 mm-es vizenyős, majd szürke bevonatú foltok fejlődnek, melyek a szárazabb körülmények után barnán beszáradnak. A helytelen tartási körülményeket kerülni kell. Kémiai beavatkozásra ritkán van szükség.


                                                                                                  Botrítiszes sziromfoltosság


Gyökérrothadás
Kórokozó okozta gyökérrothadás nem ritka az orhidea féléknél. Tünetei lassan, késleltetve jelennek meg, gyakran észlelésekor már a gyökérzet szinte teljesen megsemmisült. Számos gombafaj okozhatja, melyek más növényeknél is gyökér- és palántakori pusztulást idéznek elő. Ezek: Phytophthora, Sclerotinia, Pythium, Rhizoctonia fajok. A cserépből kiemelt növény gyökerei barnák, puhák, ernyedten lógnak. A növény elhalt gyökereit távolítsa el, a maradék gyökérzettel a növényt 20-30 percig 0,2%-os Topsin M 70. gombaölő szeres oldatban áztassa: A gyökérzet 2-3 órás szárítása után új közegbe ültesse át. A következő 3-4 héten az öntözést nagyon visszafogottan, csökkentett adaggal és ritkábban végezze.

Növényvédő szerek felhasználására vonatkozó általános elvek
Az egyes károsítók esetében csak a szabadforgalmú, tehát a laikusok által is megvásárolható és felhasználható növényvédő szerek közül ajánlottam.

A növényvédő szerek, hasonlóan a gyógyszerekhez, mérgek, bár mérgező hatásuk különböző mértékű. Felhasználásuk csak lakáson kívül, vagy olyan épületben ajánlott, amelyben ember, állat nem tartózkodik. A növényvédő szerek felhasználására vonatkozóan részletes leírás a csomagoláson olvasható. Felbontás előtt részletesen olvassa el, tanulmányozza az engedélyokirat előírásait! A szerek mérgező hatásukat bőrre kerülve vagy belégzés útján is kifejthetik, alkalmazásuk esetén ajánlott az előírt védőfelszerelés viselése.

Mi a teendő új orhidea növény bekerülésekor?
A legtöbb károsító az újonnan bekerülő növénnyel együtt jön a lakásba, a gyűjteménybe. Célszerű az új növényt 3-4 hétig „karanténban”, a többi növénytől elkülönítve tartani, lehetőleg másik helyiségben. Ez idő alatt hetente alaposan, kézi nagyítóval vizsgálja végig, a levelek színét és hátoldalát is, a levelek tövi részét, a szár és talaj találkozását és a talajt is. Mielőtt a többi növény közé helyezné, alaposan permetezze le Actara (2 gr) és Amistar (1 ml) 1 liter vízben feloldott keverékével. A maradék permetléoldattal öntözze be víz helyett.

Hasonló kezelést javaslok nyár végén a növények szabadból lakásba történő visszatelepítésekor is.


                                                                                     Dr. Némethy Zsuzsanna
                                                                                     ny.egyetemi adjunktus
                                                                                     www.novenydoktor.hu

Tisztelt Látogató! Szeretnénk tájékoztatni, hogy webáruházunk felhasználói élményének fokozása érdekében sütiket alkalmazunk. Webáruházunk használatával ön ezen tájékoztatásunkat tudomásul veszi.